Since I only search for models in Sweden, this text will only be written in Swedish.


Modeller sökes
Tycker du det skulle vara spännande och roligt att bli fotograferad av mig? Jag letar alltid efter nya modeller.
Som ni ser på de bilder jag tar är det barn/ungdomar mellan 5 - 18 år som jag letar efter. Självklart går det utanför den åldern också, men det är den generella målgrupp jag har.

Mitt livslånga projekt där de modeller jag fotograferar, fotograferar jag flera gånger varje sommar tills vi tappar kontakten. På så sätt får man se modellens utveckling och om man har ett antal bilder från unga år tills man blir vuxen har man garanterat fått en ovärderlig skatt.


Hur går det till?
Antingen träffas vi någonstans där vi kan prata lite och jag kommer förklara hur det går till och det är ett sätt för oss att lära känna varandra.
Vid själva fotograferingen brukar jag förtydliga att den första gången är mest en prov-fotografering och jag har absolut inga förväntningar om några bra bilder. Utan det ska mest ses som något roligt.
Då jag fotograferar enbart med film och då med en storformats-kamera (en sådan där gammal kamera där man står med huvudet under en filt) kommer jag förklara hur det går till.

Jag kan bara ta 18 bilder per fotografering vilket kan tyckas väldigt lite. Men sättet jag fotograferar på ger oftast 18 helt olika bilder och träffsäkerheten med många bilder blir oftast mycket större än vid digital fotografering.
En fotografering brukar ta cirka 2 - 3 timmar.

Beroende på hur gammal man är så vill jag ha med föräldrarna vid fotograferingen. Självklart åker jag inte iväg med en fem-åring själv, men samtidigt ska man vara medveten om att en 16-åring garanterat inte vill ha med föräldrarna. Dock kommer jag alltid ha viljat prata med föräldrarna för att beskriva vad det jag gör så inga missförstånd kan ske.


Var sker fotograferingen?
Jag bor i Jönköping och smidigast är självklart om du också bor i närheten. Fotograferingen sker alltid utomhus, men det kan vara på annan ort än Jönköping, tex där du bor.


Vad händer efter fotograferingen?
Eftersom jag enbart använder mig av film, måste jag framkalla denna. Då jag bara kan framkalla tio bilder i taget (jag kan inte torka mer än tio bilder och bilderna torkar över natten) tar det vanligtvis två dagar för mig att framkalla bilderna.
Därefter skannar jag dem och gör enkla justeringar i Photoshop (tar bort damm och sätter rätt kontrast). Dessa bilder förminskar jag till cirka 800x600 och mailar till er. Detta är mest för att ni ska få se hur bilderna blir. Jag mailar alla bilder oavsett hur de blev.

Eftersom själva fotograferingen sker på sommaren brukar jag använda vinterhalvåret att framställa bilderna ordentligt. Då det vanligtvis är 50-100 bilder på olika modeller, tar det ett antal månader under vinterhalvåret innan dessa är helt färdiga. När alla bilder på en och samma modell är färdiga kommer jag skriva ut de bilder jag finner vara vackra i storleken 20x30 cm som ni får helt utan kostnad samt att ni får bilderna digitalt.
Jag kommer också fråga om ett antal av dessa bilder får publiceras här på min hemsida. Om ni inte vill det kommer jag respektera detta. Anledningen att jag vill visa bilderna på hemsidan är sjlävklart för att visa vilka underbart vackra bilder vi har producerat tillsammans.

De digitala bilderna är mest så ni kan ha dem i era datorer. Fotografen äger fortfarande rättigheterna på dem och ni får absolut inte sälja/använda bilderna kommersiellt utan min tillåtelse.


Vad kostar det?
Jag letar inte efter modeller för att ta betalt av dessa. Jag fotograferar barn för att jag tycker det är otroligt roligt och givande. Därför tar jag aldrig betalt överhuvud taget av mina modeller (förutsatt att de inte vill köpa extra bilder, men då är det bara till ett självkostnadspris (se nedan). Den enda "betalningen" jag tar är att jag ser helst att vi har ett sammarbete som sträcker sig över lång tid (gärna flera år) för att på så sätt bygga upp en ordentlig portfolio tillsammans.


Köpa bilder och böcker
De bilder som modellen får kan man självklart få köpa ytterligare kopior av. Då jag inte vill tjäna pengar av mina modeller kostar det enbart 100 kronor per extra bild ni vill ha. (Det gäller oavsett storlek upp till 40x50 cm).


Försäljning av mina bilder
De bilder jag laddar upp på lellou.com lägger jag även ut till försäljning. Jag kommer dock fråga vid varje bild om det är ok att sälja bilden och om ni inte vill det accepterar jag det utan frågor och då kan man inte köpa bilden.


Vem äger rättigheterna?
Fotografen äger alltid rättigheterna på de bilder vi tar. Dock kommer jag fråga målsman och modell vid varje publicering om det är ok. Säger ni att ni inte vill ha eran bild på hemsidan eller till försäljning så accepterar jag det utan frågor och använder inte bilden.


Kontakta mig
Du når mig lättast via mail som jag brukar läsa dagligen. För annan kontakt-information, gå till kontakt-sidan.